Strikning

Strikning er en måde, hvorpå løst garn trækkes gennem en garnsløjfe for at fremstille et stof eller tekstil; dets brug er udbredt i en række forskellige tøj. Strikning kan udføres enten i hånden eller ved hjælp af maskiner. Den anvendte type strikkepinde, stingets længde og diameteren af krogen, der bruges til strikning, er nogle af de faktorer, der påvirker strikkeprocessen. Strikning har vundet popularitet som en fritidsaktivitet og er nu taget op af mænd og kvinder i alle aldre.

I strikning laves sting ved at forbinde sløjfer af samme farve, garn eller tråd. I en enkelt række søm, løber garnet fra nålen til krogen på den næste række og derefter den samme tråd er trukket tilbage i nålen. I dobbeltrækket søm løber garnet fra nålen to gange til krogen på næste række, så trækkes den samme tråd tilbage i nålen og så videre. Strikning er mere kompliceret end bare at strikke et tæppe. Det praktiseres som en kommerciel hobby af personer, der har brug for at lave et bestemt stykke klud, tæppe eller en kjole.

Der findes to typer strikkere: løse strikkere eller samtidige looping (SC) strikkere. Løse strikkere laver klude/tæpper/kjoler med færre sting. I SC strikkere, er en søm lavet ved at tilslutte tre separate sløjfer sammen med overlappende garner. Garnet, der er over sløjferne, passeres under spændingen fra stinget og trækkes tilbage til nålespidsen. Denne sløjfe er derefter bragt under spændingen igen og masker er lavet ved at tilslutte sig de tre sløjfer igen.

I et tæppe søm, er garnet trukket under spændingen af tre masker, så det samme garn og tråd er trukket gennem de resterende sløjfer på venstre side. I en slip søm, er det samme garn og tråd trukket gennem de resterende sløjfer på højre side. Tæppet søm er en af de to grundlæggende strikning mønstre. Et andet mønster er kabelsømmen, der ligner tæppesømmen, men det skaber en smal diagonal linje. Så er der diskantsømmen, som skaber en kant til de øverste sider af kluden. Hæklet søm er skabt ved at indsætte krogen i et vilkårligt antal sløjfer på højre side, så garn eller tråd er trukket gennem sløjfer, og krogen er trukket gennem midten af sløjfer.

Strikning kan være meget behageligt og afslappende. Men som alt andet, er der nogle færdigheder og teknikker, der bør læres, før du begynder at strikke. At vide, hvordan man binder en knude, samler sting op, strikker sokker, strikstrømper og andre typer tøj, er enkle nok til at lære. At lære den rigtige teknik til strikning af stoffer, farver, garn, nåle og størrelser vil tage længere tid. Når du lærer det grundlæggende i strikning, kan du gå videre til vanskeligere projekter.

Der findes mange forskellige teknikker til strikning af stoffer og genstande. Du kan strikke en skjorte, tæppe eller afghansk. Du kan lave trøjer, hatte, tasker, bogmærker og endda gåder. Det kræver et godt garn, nåle og krog at strikke noget. Det kan være afslappende og sjovt at lære at strikke, men du kan aldrig stoppe med at lære, bare fordi du har afsluttet dit første projekt.